Woongoedflakkee

Een blog over wonen door huiseigenaren

Woongoedflakkee
inrichting

De woontrends van de jaren ’60

Of het nou om mode, muziekgenres of interieur gaat, trends komen en gaan.  Inmiddels lijkt het toch ook evident dat elke trend uit het verleden op een bepaald moment in de geschiedenis wordt verguisd, om vervolgens toch weer een opleving door te maken. Je jaren ’70 meubels zijn bijvoorbeeld momenteel weer helemaal in trek. We zitten met andere woorden in een continue loop van trends. Daarom bespreken we in deze serie van blogs niet de trend van het moment (die is morgen toch alweer voorbij), maar gaan we de kenmerken van de afgelopen decennia langs. Met vandaag: de jaren ’60.

Hallo kleur
In de jaren ’50 waren woonkamers nog traditioneel, met vaste indelingen, dito meubels en een eenvoudig kleurgebruik. En toen brak de wilde, energieke revolutie van de jaren ’60 aan. De tijd van de hippies en de zogenaamde flowerpower. In een tijd waarin geestverruimende middelen aan een flinke opmars bezig waren, mogen we ook spreken van een geestverruimende woonkamer. Felle kleuren, vooral in tapijt en verf, werden naar hartenlust gecombineerd. Je hoefde niet na te denken of een blauwe bank enigszins vloekte met een groene muur of een rood tapijt.

Vaak bleven de meubels nog ietwat ‘ouderwets’, omdat hier nog niet direct een alternatief voor was. Bovendien kun je met fel kleurgebruik op muren en vloer al voor een gigantische verandering zorgen, zonder dat het je erg veel geld hoefde te kosten. De dominante kleuren in huis werden oranje en bruin.

De intrede van de televisie
In de jaren ’60 kwam de televisie in steeds meer woonkamers terecht. In Nederland werd in 1967 de allereerste kleurentelevisie verkocht, maar het duurde uiteraard nog even voordat deze ook echt overal in huis stond. De meeste mensen beschikten dus nog over een zwartwit tv. Tv’s waren nog niet heel groot (afgezien van de diepte natuurlijk), dus hoefde je ook nog niet enorme tv meubels te hebben.

Een kakofonie aan stijlen
Doordat elk kleurgebruik ineens was ‘toegestaan’, kreeg je de meest bizarre combinaties. Vaak zag je nog veel ouderwetse elementen uit het vorige decennium, of juist alleen een kleurrijke eethoek. Het was ook in die tijd natuurlijk niet goedkoop om je gehele interieur aan te passen, dus zie je in ieder decennium ook veel elementen die mee gaan naar het volgende. In onze blog over de jaren ’70 zie je dat ook terug.

Is deze stijl nog wel hip genoeg?
De jaren ’60 zijn nog steeds erg populair in hedendaagse woonkamers. Maar het blijft natuurlijk trendgevoelig. Wil je echt op de meute vooruit lopen, dan zul je een trend moeten kiezen die op dit moment niet zo populair is. Je moet dan misschien even op de blaren zitten, maar wie weet ben je over tien jaar wel een geboren influencer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *