Woongoedflakkee

Een blog over wonen door huiseigenaren

Woongoedflakkee
inrichting

De woontrends van de jaren ’70

Of het nou om mode, muziekgenres of interieur gaat, trends komen en gaan.  Inmiddels lijkt het toch ook evident dat elke trend uit het verleden op een bepaald moment in de geschiedenis wordt verguisd, om vervolgens toch weer een opleving door te maken. Je jaren ’70 meubels zijn bijvoorbeeld momenteel weer helemaal in trek. We zitten met andere woorden in een continue loop van trends. Daarom bespreken we in deze serie van blogs niet de trend van het moment (die is morgen toch alweer voorbij), maar gaan we de kenmerken van de afgelopen decennia langs. Met vandaag: de jaren ’70.

Verder op de jaren ‘60

In onze vorige blog heb je al kunnen lezen dat er in de jaren ’60, door de vrije revolutie die vooral onder jongeren plaatsvond, heel veel was toegestaan wat het interieur betreft. De stijve, oude woonkamers van de jaren ’50 kregen een flinke make over die vooral in kleurgebruik van muren en stof (tapijt, bank) zichtbaar was. Die kleurrijke trend wordt in de jaren ’70 voortgezet en verfijnd. Daarnaast kreeg de tv een nog centralere rol in het interieur, omdat iedereen een kleurentelevisie in huis haalde.

Maak er maar een zitkuil van

Oranje en bruin bleven in de jaren ’70 de dominante kleuren, maar er komen twee kleuren bij: citroengeel en groen. De opmars van de kleur groen zat ‘m vooral in de toevoeging van veel planten. Citroengeel zag je veel terug in elementen tegenover de oranje of bruine muur, zoals een schilderij, of juist in kleinere meubels of lampen. Waar de meubels in de jaren ’60 nog vaak van lichter hout waren gemaakt (een relikwie uit de jaren ’50), zag je nu veel meer donker hout en dus ook kleurrijke meubels. De voorliefde voor kleurrijke tapijten werd hier naar een nieuw niveau getild. Hoezo moet er enkel een vloerkleed onder de koffietafel, zullen ze gedacht hebben. We maken er gewoon een volledige gestoffeerde zitkuil van!

Overal behangetjes

Wat kon men uit de jaren ’60 nog meer overdrijven? Nou heel simpel: niet een felle kleur, maar gewoon twee of drie tegen de muur! Het behang met motiefje werd ontzettend populair. Van bloemetjesbehang naar abstracte vormen: alles komt voorbij. Ronde vormen deden het goed, zowel in meubels als in tapijtjes, evenals rotan materialen.

Hifi-set naast je tv

Zoals gezegd kreeg de tv een steeds centralere plek in het interieur. Maar er was natuurlijk meer. Muziek werd steeds populairder en de techniek van het drukken van LP’s werd verbeterd. Je kon nu bijvoorbeeld veel meer nummers op 1 kant van een LP kwijt, maar je kon al die ruimte ook gebruiken om heel lange nummers te spelen. En dus experimenteerden bekende bands van die tijd, zoals Pink Floyd, er lustig op los met soms nummers van meer dan 20 minuten. Daar moet je natuurlijk wel in volle glorie naar kunnen luisteren, dus werden hifi-sets steeds populairder.

We hopen dat je een beter beeld hebt gekregen van de ‘jaren 70. Ze liggen ver achter ons, maar tegelijkertijd is deze periode momenteel populairder dan ooit. In ons volgende blog lees je – je raadt het vast al – alles over de jaren ’80!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *