Woongoedflakkee

Een blog over wonen door huiseigenaren

Woongoedflakkee
inrichting

De woontrends van de jaren ’80

Of het nou om mode, muziekgenres of interieur gaat, trends komen en gaan.  Inmiddels lijkt het toch ook evident dat elke trend uit het verleden op een bepaald moment in de geschiedenis wordt verguisd, om vervolgens toch weer een opleving door te maken. Je jaren ’70 meubels zijn bijvoorbeeld momenteel weer helemaal in trek. We zitten met andere woorden in een continue loop van trends. Daarom bespreken we in deze serie van blogs niet de trend van het moment (die is morgen toch alweer voorbij), maar gaan we de kenmerken van de afgelopen decennia langs. Met vandaag: de jaren ’80.

Gestoffeerde meubels

In de jaren ’60 en jaren ’70 waren stofjes al erg populair, in gordijnen, vloerkleden en zelfs zitkuilen. In de jaren ’80 werd dat doorgezet in de meubels. Gestoffeerde meubels, zoals een hoes met een vaal motiefje dat je om je bank deed. Misschien dat je deze nog steeds wel kent van je opa en oma, maar in de jaren ’80 was het de gewoonste zaak van de wereld. Meubels waren daarnaast vaak erg groot en zwaar, gemaakt van robuust hout. Alles werd steviger, bedoeld om jarenlang mee te kunnen. Of dat ook daadwerkelijk zo was met de veranderde trends, dat is natuurlijk maar de vraag.

De woonkamer wordt alsmaar groter

Als je in de jaren ’80 moest kiezen of je liever een grote zithoek in de woonkamer wilde, of liever een grote keuken met aangrenzende eettafel, dan was die keuze snel gemaakt. Zet alles maar in die woonkamer! Desnoods met een extra bank erbij. Want die tv, die bleef de mensen maar bezighouden. Toegegeven, wat moest je ook, als je de nieuwste aflevering van Zeg ‘ns Aa gemist had? Je kon niet even NPO gemist aanslingeren. Wilde je alles zien, dan moest je dus ook altijd in die verdomde woonkamer zitten. Keek je niet de reguliere tv, dan keek je wel iets anders via de tv: videobanden. In de jaren ’80 werden ze in razend tempo populair. Hetzelfde geldt voor de eerste videogames, maar die werden nog amper in de woonkamer gespeeld. Daarvoor moest je nog naar de arcadehal.

Het nieuwe modern

Had je het niet zo op de televisie, dan kon je natuurlijk nog genoeg andere kanten op met je interieur. Bloemenprints waren populair, zoals je dus ook op de bank zelf terug zag. De kleuren van de jaren ’80 waren bordeaux, goud, pasteltinten en vooral veel beige. De echt kleurrijke tijd van de jaren ’60 en ’70 is wel ten einde gekomen.

Wilde je jouw woonkamer omtoveren tot iets rechtstreeks uit de jaren ’80? Dan hopen we dat we je met deze blog geïnspireerd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *