Woongoedflakkee

Een blog over wonen door huiseigenaren

Woongoedflakkee
verlichting

Hoe bepaal je de ideale verlichting in huis?

Voor veel mensen is licht gewoon licht. Je gebruikt het wanneer je iets niet goed kunt zien. Wanneer het te donker is binnen of buiten. Maar wat nu als je licht onderdeel zou kunnen maken van je inrichting. Door te spelen met licht kun je bepaalde accenten aanbrengen in je woning, sfeer creëren of functionele zaken verlichten. Je hebt met veel aandacht en zorg het interieur van je woning bepaalt, zorg er dan ook voor dat de woning vervolgens goed verlicht wordt. Je interieur verdient dit. Maar hoe doe je dat nu? Je woning goed verlichten. Dat leggen wij je uit in deze blog.

Verschillende soorten verlichting

Zoals gezegd is licht niet alleen maar licht. Je hebt verschillende soorten verlichting. Door te snappen welke soorten verlichting er allemaal is, kun je beter en strategischer je woning verlichten. Over het algemeen maken we onderscheid tussen de volgende soorten verlichting:

 • Accentverlichting
 • Hoofdverlichting
 • Sfeerverlichting

Maar wat is nu het grote verschil tussen deze soorten verlichting? Lees verder.

Accentverlichting

Accentverlichting gebruik je voor het uitlichten van bepaalde objecten in en rondom huis. Je gebruikt accentverlichting vaak om een plant, beeld of schilderij uit te lichten. Bij het uitzoeken van accentverlichting let je op de volgende zaken:

 • Heldere lichtkleur
 • Kantelbare lichtbron
 • Smalle lichtbundel

Een heldere lichtkleur garandeert namelijk dat de verlichte objecten hun natuurlijke kleuren behouden. Door te zorgen dat de lichtbron kantelbaar is, kun je deze eenvoudig richten en door de smalle lichtbundel kan de lichtbron goed accenten aanbrengen en kleine details uitlichten. Kies voor een daglicht witte lichtkleur van 6000K-6400K of voor een neutraal witte lichtkleur van 4000K-5000K. 

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting gebruik je als warme laag tussen je verlichting in. De lichtkleur is warmer en het licht mag minder fel zijn. Vaak combineer je de sfeerverlichting met een dimmer, zodat je het licht nog zachter kunt maken. Sfeerverlichting pas je vaak toe in ruimtes waar je ontspant, denk hierbij aan:

 • De woonkamer
 • De slaapkamer
 • De zolder

Belangrijk hierbij is:

 • Zacht licht, niet te fel, maximaal 450 lumen
 • Warme lichtkleur
 • Brede stralingshoek

Je kiest voor een brede stralingshoek, omdat hiermee de het licht goed verspreid wordt en dus sfeervoller aanvoelt. De warme lichtkleur (2200K-3000K) zorgt ervoor dat er een warme deken over je inrichting wordt gelegd.

Hoofdverlichting

Hoofdverlichting, ook wel functionele verlichting genoemd, gebruik je puur voor het goed verlichten van een ruimte. Voorbeelden zijn het verlichten van de badkamer, werkkamer of een kantoor. Dit licht hoeft niet perse sfeervol te zijn. Daarom kies je voor een brede stralingshoek en een neutraal witte lichtkleur.

De neutraal witte lichtkleur kies je zodat je deze kunt combineren met sfeerverlichting (warm wit) en accentverlichting (daglicht wit). In feite breng je dus lagen aan in de woning.

Succes

Ik wens je heel veel succes bij het kiezen van verlichting voor je woning. Wij hopen dat je iets aan de tips uit deze blog hebt gehad en dat je anders bent gaan kijken naar verlichting. Gebruik het om je interieur af te maken en niet alleen als pure verlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *