Tips hoe een kleine woonkamer multifunctioneel kan worden ingericht

Het inrichten van een woonkamer kan alle kanten op gaan. Niet iedereen heeft een grote woonkamer en is het dus belangrijk om te bepalen hoe je de ruimte inricht naar jouw wens. Voor de meesten is het een ruimte om heerlijk tot rust te komen, om gasten te ontvangen, of om spelletjes te spelen met vrienden/familie. Omdat velen niet weten hoe een kleine woonkamer optimaal ingericht kan worden, zullen de volgende tips helpen om deze uitdaging aan te kunnen. 

Welke indeling is het best passend?

Een kleine woonkamer inrichten begint bij de indeling. Als je veel spullen in de woonkamer zichtbaar hebt, oogt het rommelig. Dit wil je voorkomen en ga je voor een paar grotere meubels waar je spullen in kwijt kan. Door grote meubels te gebruiken, zal de woonkamer groter uitzien.
Zorg ervoor dat de meubels genoeg ruimte tussen elkaar hebben, hierdoor creëer je een optische illusie dat de woonkamer groter oogt en ziet het er rustiger uit. En als je toch veel spullen hebt die je in de ruimte wilt, dan kan je ze het beste groeperen in plaats van verspreid door de kamer.

Een ander belangrijk punt is dat de stopcontacten goed zijn gepositioneerd, hiermee voorkom je zicht op losliggende kabels en kan je de kabels het beste achter de meubels wegwerken. Als er veel natuurlijk licht binnenkomt in de woonkamer kan je dus kijken voor sfeerverlichting in hoeken waar weinig licht schijnt. Dit kan je doen met dimbare LED- verlichting waardoor je voor elk moment de juiste sfeer kan bepalen.

Hoe kies je de juiste meubels om de woonkamer groter te laten uitzien?

Het toepassen van een salontafel met lades, een bank met opbergruimte of een wandkast die de hoogte in gaat, zijn een goed begin om de woonkamer praktisch in te richten. Zo kan je bijvoorbeeld de dekens kwijt in de opbergruimte van de bank, spelletjes in de salontafel kwijt en kun je servies in de kast kwijt. Een hoekbank zorgt voor een knus gevoel, als je een poefje toevoegt zal het in de koude maanden ook al stukken warmer uitzien. Vergeet niet dat een tapijt het goed doet in de woonkamer, voornamelijk als de vloer erg strak en licht is, zal het tapijt tijdens koude dagen meer warmte creëren. 

Spiegels laten een reflectie zien van de ruimte waardoor de woonkamer nog groter lijkt. Wanddecoratie komt hier ook van pas, een leuke schildering of poster kan al een hele leuke impressie maken op de ruimte. Let er wel op dat je in een nieuw huis ook oude stijlen meubels kan gebruiken. Zo kan je in een oude woning dus design meubels toevoegen, door de oude elementen samen te voegen met nieuwe design meubels krijg je een strak interieur! 

Welke kleuren gebruik je voor de woonkamer?

Een lichte kleur gecombineerd met donkere kleuren zoals zwart, blauw of groen doet het altijd goed. Zo kan je met lichtere tinten de ruimte groter laten ogen en komt het meubilair ook mooi naar voor. Kies je ervoor dat de meubels een lichte kleur krijgen dan is het belangrijk dat de ruimte niet te kil aanvoelt. Het is dan wenselijk om een warm of fel kleurtje toe te voegen in het meubilair of decoratie. Dit kan je doen door een zwarte lamp of gekleurde bloempot toe te voegen, uiteraard doen natuurlijke materialen zoals hout het beter om een warme sfeer te geven aan de ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *