Tips voor een kidsproof interieur
Als je een huishouden met kinderen hebt dan weet je dat dit een continue proces is van op letten, politieagentje spelen en opruimen. Dit kan zo nu en dan nog wel eens vermoeiend zijn, echter met wat goed voorwerk en een beetje organisatie maak je je interieur in no-time kidsproof. En dat ook nog eens met het behoud van de juiste look natuurlijk!
Traphekje
Baby’s zijn vaak druk met bewegen, kruipen, omrollen, tijgeren of regelmatig omvallen, het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze ergens belanden waar ze zich zeer kunnen doen. Hiervoor zijn boxen, traphekjes en kinderstoelen in het leven geroepen. Bij het ontwikkelen van deze producten spelen twee dingen de hoofdrol; veiligheid en vormgeving.
Als we naar een box of traphekje kijken is het vooral belangrijk welke spijlafstand er wordt toegepast, de wettelijk maximale afstand hiervoor is 6,5 cm. Goed om te weten: sommige hekjes beantwoorden weliswaar aan de Europese norm en/of je stijlgevoel, maar voldoen niet aan de standaarden van de Consumentenbond.
Ook de sluit- en bevestigingsmechanismen moeten goed beveiligd zijn en tegelijkertijd eenvoudig te bedienen. Als je op zoek gaat naar een traphekje vergeet dan niet om in de winkel uit te proberen of je deze geopend krijgt met één hand. Verder moet het traphekje altijd goed worden bevestigd aan de muur, deurpost of trapbaluster. Gebruikt dus een goede set schroeven en bijbehorende pluggen.
Kinderstoel
Als het moment is aangebroken dat een baby zelfstandig rechtop kan zitten betekent dit dat er een nieuwe periode is aangebroken waarbij een extra gezinslid aan tafel zit. Dit is natuurlijk een leuke ontwikkeling maar het vraagt wel om een kinderstoel waarin je kind hoog genoeg kan zitten om boven het blad uit te komen, en misschien nog belangrijker eentje waarbij het kindje niet onderuit of voorover kan wegglijden. Kindjes groeien als kool en daarom is het bij een kinderstoel ook ideaal als deze in hoogte verstelbaar is.
De beste kinderstoelen zijn een knap staaltje toegepaste natuurkunde, wat erop neerkomt dat de poten wijd uit elkaar staan zodat ze zijdelingse druk kunnen weerstaan. Daarbij moet er tijdens het ontwerp ook goed rekening worden gehouden dat de poten zodanig zijn gebouwd dat de volwassene er niet over struikelt. In de praktijk blijken L-vormige sledevoeten goed te werken.
Zo demp je het geluid
Speelgeluid is natuurlijk onvermijdelijk in een huishouden met kinderen maar hoe kun je ervoor zorgen dat de buren hier zo weinig mogelijk last van hebben? Het vervangen van jaloezieën voor gordijnen en het plaatsen van speelgoed- of garderobekasten tegen de scheidingsmuur kunnen er al voor zorgen dat een groot gedeelte van het geluid wordt opgevangen. Panelen van vilt en schuim tegen de muur kunnen zorgen voor geluiddemping.
Gaat het om geluidsoverdracht tussen vloeren en plafonds, dan bestaan er speciale absorptieplaten die tussen een houten vloer en een ondervloer kunnen worden aangebracht. Dat verhoogt de vloer wel enigszins, maar het maakt een wereld van verschil als je bijvoorbeeld de zolder van een ouder huis geschikt wilt maken voor een opgroeiend kind.
Een speelhoek in de woonkamer maken
In een huishouden met kinderen is er geen ontkomen aan dat de kinderen in de woonkamer zullen spelen, dan is een afgebakende speelhoek de beste oplossing. Dit kun je eenvoudig markeren met een meubel of accessoire, denk aan een speelkleed of speeltafel. Als je dat combineert met opbergmanden of -dozen die je zelf mooi vindt en regelmatig opruimt, is de kans groot dat kinderen gaan helpen om de ruimte zo netjes mogelijk te houden.