Woongoedflakkee

Een blog over wonen door huiseigenaren

Woongoedflakkee
Uncategorized

Tips voor het kiezen van de juiste kleuren

Bij het inrichten van een huis of kamer is het kiezen van een kleur een van de eerste dingen die bij de mensen opkomen. Maar hoe pak je dit? Waar moet je zoals rekening mee houden? Wij helpen jou bij het uitzoeken van dé mooiste kleurcombinaties!

Denk in combinaties, geen losse kleuren

Bij het kiezen van de mooiste kleuren voor jouw huis gaat het eigenlijk om het combineren van meerdere kleuren tot een prachtig geheel. Één kleur is geen kleur. Het menselijk oog ziet namelijk geen kleur maar contrasten. Daarom heeft het weinig zin om je erg druk te maken over alleen de kleur van een muur. Een veel belangrijker kwestie is namelijk hoe die kleur staat bij de kleur van bijvoorbeeld de vloer.

Start met kleuren die je niet te snel kunt veranderen

Zodra je een kamer wilt schilderen is het altijd belangrijk om te bekijken of er al kleuren aanwezig zijn die niet makkelijk te vervangen zijn. Denk hierbij aan vloerbedekking, gordijnen of andere raambekleding. Deze gedeeltes maken natuurlijk ook deel uit van het kleurpalet, houd ze daarom altijd in gedachten als je de overige kleuren uitzoekt. Als regel begin je met de materialen met de minste keus en werk je toe naar de materialen met de meeste keus. Dus bijvoorbeeld: eerst kijken naar de bestaande vloerbedekking, dan de gordijnen uitzoeken en als laatste pas de kleur van de muur.

Doe inspiratie op

De manier waarop je inspiratie op kan doen is tegenwoordig eindeloos. Zo kun je bladen bekijken, internet doorzoeken, of zelfs je favoriete bloem plukken en de juiste kleur erbij uitzoeken. Neem iets dat je inspireert en gebruik het om een mooi palet te maken. Zo eenvoudig kan het zijn! Hou wel de volgende punten in de gaten:

  • Probeer een mix van lichte en donkere kleure op te nemen in je palet. Het gaat namelijk om de contrasten!
  • Indien je veel grijstinten kiest zorgt er dan voor dat je minimaal één levendige kleur als accent kiest. Andersom werkt dit precies hetzelfde, kies je veel levendige kleuren zorg dan voor een neutrale grijstint.

Visualiseer

Zodra je een eerste idee hebt van je palet, en dus in grote lijnen weet wat je er precies mee wilt gaan doen kun je starten met uitproberen. Tegenwoordig zijn er online talloze verftools te vinden om een impressie te krijgen hoe bepaalde kleuren er in jouw woning uit zien. Probeer een aantal verschillende ideeën om te bekijken wat jou het beste bevalt. Heb je in jouw slaapkamer bijvoorbeeld een lichtgroene muur? Bekijk dan eens hoe een donkerblauwe kleur hier zou staan. Het voordeel van deze tool is dat je in een oogwenk weer van kleur kunt veranderen, dus ga los!

Controleer je keuze

Als je met de kleurcodes naar de winkel gaat, bekijk dan altijd eerst de kleurstalen voordat je de verf bestelt, om zeker te weten dat het om de juiste kleur gaat. Kleuren op het scherm komen niet altijd precies overeen met de realiteit. Als je nog onzeker bent, koop dan eerst een klein potje als dat mogelijk is. Verf eerst een klein stukje om te zien of de kleur aan de verwachtingen voldoet. Maar bedenk dat het alleen maar verf is. In het ergste geval kun je het nog altijd overschilderen. Dus wees niet bang voor een beetje risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *